fbpx

Skip links

Діалоги щодо реформи ДФС із лідерами «Самопомочі»

1 лютого відбувся круглий стіл Української Ради Бізнесу з лідером «Самопомочі» та кандидатом у президенти України – Андрієм Садовим.

Зустріч розпочала Софія Арасланова, генеральний директор Асоціації «Українські імпортери побутової електроніки», член Наглядової Ради УРБ: «Необхідна справжня реформа податкової та митної служб. У митному блоці, у першу чергу, потрібна автоматизація митних процедур, європейська транзитна система та розширений митний контроль. Що стосується податкового блоку – необхідні нові підходи до роботи, цифрова революція та повний цифровий аудит, контроль за трансферним ціноутворенням, повний зовнішній технічний аудит роботи СЕА ПДВ із неможливістю втручання посадових осіб ДФС у її роботу, зниження кількості перевірок за рахунок якості аналітики, зміна ідеології ДФС з покарання на дотримання чинного законодавства платниками податків.

Андрій Садовий погодився та зазначив: «Я вас розумію. Ми говоримо однією мовою, тому що я все це проходив у своєму житті, ми всі починали з власного бізнесу. Якби митниця працювала нормально, то й податки поступали б у державу. Нам треба робити неординарні речі, щоб уникнути маніпуляцій в податковій».

Це питання прокоментувала Тетяна Острікова, голова підкомітету з питань митної справи та удосконалення митного кодексу України комітету ВРУ з питань податкової та митної політики: «Я з Вами погоджуюсь, що постанова є, а в реальності дій немає. Для того, щоб розділити податкову та митницю, не треба закону. Щодо аудиту баз даних ДФС, то він досі не готовий. Конвенція щодо процедури спільного транзиту, як проект, заготовлений Мінфіном, але є дуже великі ризики, що ми втратимо великі гроші. Щоб нас взяли до процедури, необхідне програмне забезпечення, яке ми думаємо придбати до травня. Попрацюємо рік-два і тоді розробимо своє. Є питання, але робота ведеться. З приводу органу фінансових розслідувань, то він був викладений у нашому законопроекті ще у 2015 році. Але  Ви думаєте, що при цій владі він буде реально функціонувати? Я не вірю».

«У нас однакові цілі. Необхідно мінімізувати схеми по уникненню від сплати податків, зокрема ПДВ – «скрутки», ресурс, який звільниться – варто направити на зниження набільш шкідливих прямих податків, зокрема навантаження на фонд заробітної плати. Ми розуміємо, що це, скоріш за все, не в цьому скликанні Парламенту, але нам необхідно створити критичну масу напрацьованих ініціатив до наступоного Парламенту й ми розраховуємо на вашу підтримку у цьому питанні» – зазначив Михайло Соколов, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради.

Підтримав тему податків Юрій Пероганич, генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України: «48,3% податків – це надходження з митниці, і це дуже значна цифра! Доки в нашій країні є можливість вільно продавати нелегальні товари легально – контрабанду подолати майже неможливо. Тому підхід до мінімізації контрабанди та порушень митних правил має бути системним – має бути ефективний контроль по всьому ланцюжку постачання товарів».

Ще одну важливу тему підняв Дмитро Овчаренко, віце-президент з правових питань Асоціації “ІТ України”: «Я хотів би сказати про зловживання різними правохоронними структурами при перевірках підприємств, зокрема про «паралізування» роботи великих іноваційних компаній шляхом вилучення обладнання. Це неприпустимо. Великою робочою групою напрацьовано та зареєстровано законопроект «Маски-шоу стоп-3».  Його ідеєю є заборона вилучення серверів та ноутбуків. Окрім того, він покликаний захищати бізнес від несанкціонованих обшуків і перевищення повноважень правоохоронців при таких діях. Сподіваємось на повну підтримку такого проекту народними депутатами».

Круглий стіл  між активістами УРБ та лідерами «Самопомочі» показав спільне бачення та проактивну позицію представників вітчизняних бізнес-асоціацій, об’єднаних в УРБ, та парламентської фракції, що прийшла у владу під гаслом «Візьми та зроби!».

Залишити коментар

Name*

Website

Коментар