fbpx

Skip links

Представники УРБ презентували концепцію Податкового Кодексу Розвитку

17 січня відбувся круглий стіл «Оптимальна система оподаткування» в рамках Платформи для обговорення проекту Нового економічного курсу – Стратегії інноваційного розвитку  України за участі провідних бізнес асоціацій, представників аналітичних центрів, експертів з питань податкової політики.

Представниками Української Ради Бізнесу було презентовано концепцію Податкового Кодексу Розвитку, який було напрацьовано за участі представників 68-и асоціацій малого та середнього бізнесу, які є членами УРБ, а також провідними аналітичними центрами країни.

Григол Катамадзе, Президент Асоціації платників податків України, член Української Ради Бізнесу, зазначив, що цей документ об’єднав представників зовсім різних секторів економіки, різних за розмірами та проблемами, протягом року було напрацьовано спільну концепцію, яка надає рішення ключових проблем економіки України.

Концепція є фіскально-нейтральною, впливи на бюджет було прораховано економістами та документ містить розрахунки новацій на держбюджет.

Гетман Олег, економіст, зазначив, що за оцінками експертів ключова проблематика податкової системи України є такою:

  1. Відсутність комплексної реформи ДФС та митниці (у т. ч. високий рівень корупції цих органів за даними опитувань), відмова від ліквідації Податкової міліції, каральна спрямованість політики цього органу, силовий та адміністративний тиск на бізнес, велика чисельність співробітників з неконкурентними заробітними платами.
  2. Наявність великої кількості податкових пільг, вилучень з-під оподаткування окремих складових об’єкта оподаткування та преференційних режимів, що значно викривлюють податковий «ландшафт» та спотворюють конкуренцію.
  3. Високий рівень податкового навантаження, зокрема, на фонд оплати праці, пов’язаний з надмірним та не оптимальним за рівнем розвитку держави перерозподілом валового внутрішнього продукту через публічні фінанси.
  4. Суттєві прогалини у діючому податковому законодавстві, які дозволяють великому бізнесу користуватись численними схемами по ухиленню від сплати податків за допомогою «офшорних інструментів».
  5. Обтяжливе адміністрування – порушення принципу стабільності, відсутність своєчасного методичного, консультаційного та технічного забезпечення

Гетман Олег зазначив, що рішення, запропоновані концепцією Податкового Кодексу Розвитку – вирішують переважну частину окресленої проблематики. Для вирішення іншої частини питань необхідні зміни до Митного кодексу та ще до низки нормативно правових актів.

Було проведено фахове обговорення концепції та за підсумками обговорення учасники дискусії домовились про подальшу спільну роботу над концепцією та розрахунками впливу на бюджет.

Залишити коментар

Name*

Website

Коментар