fbpx

Skip links

УРБ та моніторинг прозорості неприбуткового сектору

ГО «Черіті Тюнер» запускає в Україні моніторинг неприбуткового сектору за міжнародними стандартами ICFO, а широке об’єднання бізнес-асоціацій має із активістами спільні цінності

7 червня 2018 р. у прес-центрі ЛігаБізнесІнформ відбувся прес-брифінг про початок процедури моніторингу та сертифікації неприбуткового сектору в Україні з метою подолання шахрайства і корупції під виглядом благодійної / громадської діяльності.

Метою організації є розвиток громадянського суспільства в Україні шляхом впровадження міжнародних стандартів Прозорості&Порядності в діяльності неприбуткового сектору. Моніторингова громадська організація “Черіті Тюнер” єдина отримала членство в International Committee on Fundraising Organizations (i cfo.org) від України.

– Сьогодні в Україні існує безліч прикладів, коли фінансова допомога, що надається для вирішення конкретних соціальних проблем (лікування важкохворих дітей або поранених бійців, притулки для вуличних тварин, громадські об’єднання ветеранів та навіть боротьба з корупцією), розкрадається або витрачається вкрай неефективно, – говорить голова правління «Черіті Тюнер» Павло Новіков. – А під виглядом благодійних чи громадських організацій часто працюють виборчі штаби політиків або структури захисту корпоративних інтересів бізнесів. Моніторинг, який ми розпочинаємо, має на меті вгамувати апетити нечесних у намірах “благодійників та активістів”, натомість ми будемо всіляко підтримувати чесні організації.

– Ми будемо моніторити добровільну публічну звітність неприбуткових організацій на відповідність їхньої діяльності критеріям суспільної користі, оцінювати наявність конфлікту інтересів, фінансову прозорість та ефективність використання публічних коштів, відстежувати ризики щодо відмивання грошей та фінансування тероризму. В планах також зміни до профільного законодавства про благодійність, адже нинішні його норми не дозволяють притягати до відповідальності навіть відвертих шахраїв, – уточнює критерії моніторингу та плани на майбутнє директорка «Черіті Тюнер» Катерина Жук.

У  брифінгу також взяли участь лідери провідних неприбуткових організацій, які вже пройшли моніторинг “Черіті Тюнер” – Віталій Дейнега (БФ «Повернись живим»), Максим Рябоконь (всеукраїнська волонтерська платформа «People`s Project»), Лариса Лавренюк (БФ «Краб»); Віра Валлє (правник, авторка книг про корупцію), Ганна Кононенко (адвокат), а також представники соціально-відповідального бізнесу.

– Українська Рада Бізнесу об’єднує 66 вітчизняних бізнес-асоціацій, до складу яких входить більше 20 тис. підприємств – це законослухняний бізнес, який об’єднався і бореться за рівні конкурентні умовив країні, де більше ніж третина економіки знаходиться в тіні, – зауважила Софія Арасланова, представник Української Ради БізнесуЗ моніторинговою організацією «Черіті тюнер» у нас спільні цінності – нетерпимість до корупції, відкритість та прозорість ведення соціально-корисної діяльності.Соціально відповідальний український бізнес для реалізації благодійних проектів не повинен розбиратися як працює неприбутковий сектор і хоче бути впевненим, що своїм соціальним партнерам можна довіряти. Ми запропонуємо асоціаціям Української Ради Бізнесу скористатися пропозицією «Черіті тюнер» щодо аудиту їх соціальних партнерів та ініціатив в частині суспільної корисності та фінансової прозорості.

Залишити коментар

Name*

Website

Коментар