fbpx

Skip links

Представники УРБ обговорили економічне реформування країни з представниками політичного «Об’єднання «Самопоміч»

25 червня члени Української Ради Бізнесу (УРБ), до складу якої входять 66 бізнес асоціацій, зустрілись з головою «Об’єднання «Самопоміч» Андрієм Садовим та народними депутатами України Тетяною Остріковою та Русланом Сидоровичем. Зустріч відбулась в рамках діалогу УРБ з парламентськими  політичними партіями та позафракційними депутатами.

Бізнес представив своє бачення нагальних проблем у регулюванні податкової, митної, соціальної сфер та обмінявся з народними депутатами шляхами їх вирішення.

Голова «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Садовий зазначив, що така розмова є важливою для відновлення економіки держави та створення єдиних правил для бізнес-середовища в Україні. «Самопоміч» надала своє бачення стратегії економічного розвитку і учасники дискусії разом обговорили конкретні дії по вирішенню проблемних питань.

Олег Гетман, фахівець з питань податкової політики, підкреслив, що бізнес об’єднався навколо питань, які склали «білий список» УРБ, щодо яких є фактично консенсус у бізнес-спільноті. Це, зокрема, інституційна реформа фіскальної та митної сфер, боротьба з контрабандою, ліквідація дискреційного податку на прибуток підприємств і заміна його податком на виведений капітал, реформа виборчого законодавства, контроль ланцюжка постачання товарів (електронні ТТН), лібералізація системи реєстрації розрахункових операцій, ліквідація податкової міліції та створення єдиного аналітичного органу з розслідування фінансових злочинів, зниження навантаження на фонд оплати праці та зменшення неефективних видатків держбюджету.

Представник УРБ Галина Третякова, керівник Української Федерації Убезпечення, звернула увагу на те, що Україна знаходиться на міжнародному ринку праці, де роботодавці конкурують вже не на місцевому, а на міждержавному рівні, і наразі Україна в такій конкуренції програє.

Галина зупинилася на питаннях щодо зміни парадигми оплати найманої праці, визначення, що є основною та додатковою зарплатою, що таке мінімальна зарплата та принципи її встановлення, а також що є «додатковим благом», та як вони оподатковуються. Її цікавило, які кроки плануються у регулюванні небанківського фінсектору, чи він і надалі не забезпечуватиме збереження громадян та буде використовуватися шахраями та недоброчесними фірмами, чи, напроти, він стане надійним, піднаглядним сектором, що розвантажить держбюджет, та буде частиною соціальної політики країни.

Тему податків продовжив учасник Грігол Катамадзе (Асоціація платників податків України), наголошуючи на необхідності радикального спрощення та оновлення Податкового Кодексу України, створенні та прийнятті нового комплексного ліберального документу та на можливості відновити таким чином довіру бізнесу до органів державної влади.

Олександр Громико, президент Української асоціації виробників, запитав у представників фракції «Самопоміч» щодо їх планів на майбутні президентські та парламентські вибори.

Андрій Садовий, відповідаючи на окреслені пропозиції, наголосив, що новий економічний курс та інноваційний розвиток економіки країни можливий, лише маючи опору на чесні суди, активне обізнане громадянське суспільство та відсутність корупції як такої в усіх сферах життя. Лідер «Об’єднання «Самопоміч» підкреслив, що підтримує необхідність радикальної реформи ДФС та митниці, посилення відповідальності за контрабанду, також безумовно фракція підтримує перехід до моделі оподаткування виведеного капіталу. Він наголосив, що через революцію наша країна ніколи не досягне успіхів. Тільки через поступові інституційні та конституційні реформи можливі позитивні зміни в Україні.

– Ми знову спостерігаємо розігране перед народом шоу по так званій боротьбі із контрабандою. Відбувається лікування окремих симптомів, а не боротьба з захворюваннями або його профілактикою,- висловилась народна депутатка України Тетяна Острікова. Вона запропонувала проводити спільні інформаційні кампанії з цих питань.

– Свого часу я пропонував запросити на роботу на українській митниці аутсорсингову компанію. На жаль, мене не підтримали. Корупція на митниці є, але я не знаю, чи є політична воля з нею боротися, – висловився Андрій Садовий. Представники фракції «Самопоміч» виказали підтримку УРБ у всіх заходах, які спрямовані на дерегуляцію, боротьбу з контрабандою та удосконалення підходів до оподаткування фонду заробітної плати.

Під час спілкування сторони домовилися про проведення низки тематичних зустрічей щодо концепції нової митної та податкової системи України. Учасники вирішили постійно обмінюватись інформацією для розробки спільної позиції щодо економічних законопроектів та ініціатив.

 

Залишити коментар

Name*

Website

Коментар