fbpx

Skip links

Підписання меморандуму «Економічний розвиток України» між Українською Радою Бізнесу та політичною партією «Об’єднання «САМОПОМІЧ»

Українська Рада Бізнесу та політична партія «Об’єднання «САМОПОМІЧ»  1 лютого підписали економічний меморандум, в якому сторони сформулювали та погодили кроки, які покращать бізнес-середовище в Україні та дадуть поштовх для розвитку економіки.

Головна мета співпраці між УРБ та політичною партією «Об’єднання САМОПОМІЧ» – через підписання Меморандуму створення інвестиційно привабливих умов для бізнесу, при яких в Україні збільшиться кількість робочих місць і зростання ВВП істотно прискориться. Меморандум передбачає ухвалення реформ, які істотно покращать інвестиційний клімат, стимулюватимуть бізнес виходити з тіні та мінімізують корупцію.

Під час підписання Меморандуму були обговорені основні теми, що хвилюють підприємців і є важливими для економічного розвитку України, зокрема це:

  • лібералізація податкового законодавства – відміна корупційного податку на прибуток та перехід до податку на виведений капітал;
  • створення сильної митної адміністрації європейського зразка, окремої від ДФС;
  • ліквідація податкової міліції та економічних підрозділів у силових структурах, аби запобігти тиску на бізнес;
  • створення натомість єдиного аналітичного органу з розслідування економічних злочинів;
  • покращення інфраструктури – від розвитку транзитних коридорів і логістичних хабів, до будівництва портів та аеропортів;
  • створення ефективної комплексної системи контролю за ланцюжком постачання ризикових категорій товарів, запровадження ефективних стимулів для покупця отримувати фіскальний чек;
  • ефективна приватизація державних підприємств, окрім об’єктів критичної інфраструктури;
  • цифровізація економіки та базових сфер життєдіяльності, передусім освіти і медицини.

– Обговорюючи Меморандум, ми акцентували увагу на те, що реорганізація  ДФС і Митної служби, які наразі відбуваються, чогось нового та революційного нам не обіцяють, – підкреслила голова Асоціації «Українські імпортери побутової електроніки», член наглядової ради УРБ Софія Арасланова. – Наразі передбачається поточний кадровий склад розділяти на два напрямки – митний і податковий, причому зі збереженням податкової міліції. Наразі конкурсним відбором будуть призначені тільки керівники новостворених служб, бізнесу ж актуально спрощення ведення ЗЕД-діяльності. Ми пропонуємо звернути увагу на автоматизацію процесів, розвиток інституту управління ризиками, збільшити існуючої ролі митного постаудиту, мінімізувати чи взагалі прибрати особисті контакти між інспектором и підприємцем, впровадити особисту відповідальність митника и податківця за прийняті рішення та завдання підприємцю ймовірних збитків, а також збільшити розмір зарплатні митника. Необхідно розкрити деперсоніфіковану інформацію з митної бази.

Представники бізнесу наголошують щодо податкових питань, що перспективи детінізації – в розвитку інституту контролю за трансферним ціноутворенням, повний зовнішній технічний аудит роботи СЕА ПДВ з неможливістю втручання посадових осіб ДФС в його роботу, зниження кількості перевірок за рахунок якості аналітики, зміна ідеології ДФС з покарання на дотримання чинного законодавства платниками податків.

– «Об’єднання «Самопоміч» підтримує реформи, запропоновані Українською Радою Бізнесу, і готове реалізувати ці зміни через свої законодавчі ініціативи. Ми з вами говоримо однією мовою, тому що я вже все, що турбує зараз УРБ, проходив у своєму житті і в політику прийшов із бізнеса, – наголосив лідер партії «Об’єднання «Самопоміч», кандидат у Президенти України Андрій Садовий. – Я закликаю успішних підприємців з УРБ йти у владу. Для одних влада – це високе служіння народу, а для інших – просто корито. Я впевнений, що майже кожен з успішних підприємців був би успішним і у владі, і, навпаки, більшість з тих, хто керує державою, не змогли б досягти успіху у бізнесі.  Якщо коротко, то моя програма – це програма здорового глузду, і це саме те, до чого закликають у пунктах Меморандуму 70 асоціацій Української Ради Бізнеса.

– З дискусії я бачу, що сторони вирішили об’єднати зусилля з метою забезпечення сталого економічного розвитку країни, побудови суспільства «з відкритим доступом» та працювати над завданнями, які призведуть до створення інклюзивних економічних та політичних інститутів, – зазначила виконавчий директор Української асоціації прямого продажу, член УРБ, Надія Бедричук. – Ми сподіваємось, що спільними зусиллями нам вдастся реалізувати ці вкрай важливі реформи протягом 1-2 років.

Від «Об’єднання «Самопоміч» Меморандум підписав лідер партії, кандидат у Президенти Андрій Садовий.

Від Української Ради бізнесу Меморандум завізували Андрій Дикун, голова «Всеукраїнської аграрної ради» та Галина Третякова, голова Української федерації убезпечення, члени Української Ради Бізнесу.

Залишити коментар

Name*

Website

Коментар