fbpx

Skip links

Відкритий лист Ради бізнесу щодо нового Виборчого кодексу з пропорційною системою із відкритими списками

Голові Верховної Ради України Парубію А. В.

Головам детутатських фракцій:

Герасимову А.В.

Бурбаку М.Ю.

Березюку О.Р.

Ляшку О.В.

Тимошенко Ю.В.

Бойко Ю.А.

Вілкулу О.Ю.

Щодо нового Виборчого кодексу

з пропорційною системою із відкритими списками

 

Члени Української Ради Бізнесу, до складу якої входять 65 бізнес-асоціацій, усвідомлюють важливість реформування виборчого законодавства та підтримують прийняття нового виборчого кодексу за пропорційною системою з відкритими регіональними списками та визначили це питання пріоритетним  – внесли його до “білого списку” УРБ.

Варто зазначити, що  реформування виборчої системи України, було погоджено політичними силами ще у 2014 році та знайшло відображення у Коаліційній угоді. Було зафіксовано зобов’язання “відмовитися від змішаної (пропорційно-мажоритарної) виборчої системи та запровадити пропорційну виборчу систему виборів до Верховної Ради України, за якої виборці матимуть можливість голосувати за конкретних кандидатів у багатомандатних виборчих округах (пропорційна система з відкритими списками)”.

Також хочемо звернути увагу на те, що у 2010 році Парламентська асамблея Ради Європи у своїй резолюції рекомендувала Україні пропорційну виборчу систему, яка “ґрунтується на відкритих виборчих списках і регіональних виборчих округах”.

Вважаємо, що модель виборчої системи з відкритими списками створить умови для:
– розвитку внутрішньопартійної демократії;
– запуску механізмів внутрішньопартійної конкуренції;
– запобігання надмірній фракційній роздробленості в парламенті.

Закликаємо народних депутатів та керівників фракцій виконати обіцянки, прописані у Угоді про Коаліцію депутатських фракцій від 2014 року та до осені 2018 року прийняти новий Виборчий кодекс з моделлю пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками.

 

З повагою,

Члени Української Ради Бізнесу

Залишити коментар

Name*

Website

Коментар